''Sesungguhnya seorang lelaki itu berharta bila dia zuhud di dunia, dan sesungguhnya seorang itu adalah fakir bila dia gemar pada dunia.''-SUFFIAN AS THAURI-

Saturday, 17 December 2011

nak gugur jantung den

Assalamualaikum



erhmmm2 kenapa jantung aku ni laen macam je huh???. huhuhu Ya Allah, aku berserah padamu. okay maybe ni post aku yang terakhir sebagai penganggur tegar. ceyhhh!!! dupdapdupdap dopluhpatjam dari tadi. huhuhu esok hari terakhir aku ade kat rumah kesayangan. waaaaa!!! bantal busuk?? i will miss you dowhhh. lepas ni dah tak ade bantal busuk lagi dah. hmmmm




hmmm berharap sangat2 semoga kehidupan yang baru ni akan baek2 semuanya. wahai kawan2 ku sekali. doakan kejayaan aku yer. tanpa semangat dari family and kawan2 semua, aku tak mampu harunginya seorang diri. dengan ini tuan punya badan ingin munyusun 10 jari memohon kemaafan dari korang seadainya diriku telah banyak berbuat dosa. kosongkosong balik eyh?!. weheeee




hmm Selamat Tinggal BANDAR KINRARA, and Selamat Datang IPOH. weheeee dah tak sabar nak cuci otak yang dah lame bercendawan ni. hehehe.




oppsss!! soryy tak de gambar yang terbaru lah. huhuhu




okay nantikan edisiluncaijunior di IPOH pulak eyh. weheeeee bubye semua. ASSALAMUALAIKUM.

Wednesday, 14 December 2011

rindu kamu sangat !!!

Assalamualaikum




hmmm arini kurang sihat, selsema + batuk + rindu = rase nak demam pun ade. mungkin teringatkan kat incik hazel kowt. dah 4 hari die kat wad. hmmm





 


 
okay bubye.
Assalamualaikum

Sunday, 11 December 2011

Keberangkatan Sultan Mizan . . .

Assalamualaikum.



arini 12 Disember 2011, maka genaplah 5 tahun pemerintahan Yang di-Pertuan Agong Al-Wathiqu Billah Tuanku Mizan Zainal Abidin ibni Almarhum Sultan Mahmud Al-Muktafi Billah Shah. fuhhhh!!!! panjangnyer nama. weheee aku sendiri pun takde nama sepanjang tuh. hehehe


Semoga Allah SWT melanjutkan usia zaman. Daulat Tuanku


ehmmm2 jadi siapakah yang akan jadi YDPA seterusnya???. heeee semestinya jatuh kepada sultan kedah, Sultan Abdul Halim Mu'adzam Shah. heee semoga beliau dapat memimpin negara dengan baik.


heee hensem kan kan. YDPA Sultan Abdul Halim Mu'adzam Shah


next entry. bubye Assalamualaikum

check in sepital . . .

Assalamualaikum



baru je tadi incik hazel aku masuk sepital. tak tahu lah bila die nak keluar. huhuhu
incik hazel = handphone kesayangan aku lah.


lagi seminggu je aku nak pegi Perak ni. hmmm harap2 lah aku boleh bawa die sekali. sabar je lah!


dengan hati yang penuh sedih + kecewa, aku hantar die pegi kedai handphone. doktor 2 cakap incik hazel punya pendengaran ada masalah sikit. Huh!!! so aku tanya berapa kos perubatan die??. hmm die cakap free je. REALLY??????. hahahaha syukur alhamdulillah masih ade waranty lagi. weheeeee..


maybe seminggu dua baru die keluar sepital SONY. heeee
dalam hati aku berkata,
TAKPE LAH, TAK SAPE PUN NAK TEXT AKU.


jadi sekarang ni hanya cik blacky yang menjadi peneman aku semasa incik hazel kat dalam wad. sorry nom maxis buat masa ni direhatkan seketika. yang masih berkerja celcom je. heee kalau nak ade ape2 masalah boleh tanya aku kat FB eyh. hahaha


sedihnya time aku nak tinggalkan die. tapi, redha je lah demi kesihatan die. semoga cepat sembuh ye. harap2 cepat sembuh sebelum aku nak pegi Perak ni. kalau tak, cik blacky je lah yang temankan aku. huhuhu
okaylah bubye. Assalamualaikum

Saturday, 10 December 2011

apa nak jadi??..

Assalamualaikum.




hmmmm lagi berapa hari je aku berada dirumah kesayangan aku ni. huhuhu lepas ni aku harus berhijrah ke negeri orang dalam masa tempoh yang boleh kurang agak lama jugak la. hahahaha macam nak pegi luar negara je dengar! heeee so yang menjadi masalahnyer aku belum prepare ape2 pun sebelum nak pegi sana. just siapkan dokumen2 je. weheeee aku ade tanya kat ayah aku. then die cakap 'relaxlah lambat lagi pun'. ish3 aku ni dah la jenis tak suka buat keje last2 minute ni. huhuhuhu.



tapi biar je lah dulu. aku ade seminggu lagi kowt. so sekarang ni wat tak tahu je. hahaha teruk kau!!! weheee hmmm macam mane lah kehidupan aku kat sane nanti. memang ni yang aku nak, hidup berdikari tanpa keluarga. selalunya aku ni asyik bergantung kat family aku je. huhuhu naik pening dorang asyik nak fikirkan masalah aku. huhuhu cian kan?! hmmm aku dah janji nak belajar sungguh2. dah taknak maen2 lagi macam kat sekolah dulu. buang yang keruh, ambil yang jernih. hihihihi



jadikan mase lepas hanyalah untuk mendewasakan kita. heeee belajar dari kesilapan. tiada manusia yang sempurna dalam dunia ni. hmmmm korang doakan kesejahteraan aku dekat sane yea nanti. sedihsedihsedih ni!!! waaaaaaaa!!!!!!!



okaylah kita pergi ke entri yang seterusnya eyh. hahaha coming soon!!! weheeee ASSALAMUALAIKUM.

Thursday, 8 December 2011

The Days of MC.

Assalamualaikum.


fuhhhh!! arini aku penat + bengang tahap kritikal dah. arghhhh!!! rasenye arini aku banyak buang mase kot. actually aku sepatutnye kena buat check up pagi tadi. tapi dalam pukul 2 petang baru dapat buat. huhuhuhu. kebetulan arini akak aku cuti! hahaha, then pagi tadi punyerlah semangat bangun awal nak pegi dah ni. tapi sebelum tu nak hantar bonda tersayang pegi hospital serdang dulu. die ade appointment dengan doktor. katenye nak kena check mata.


HOSPITAL SERDANG!!!!!!!!!!!!!!!


huhuhu kenapa dengan hospital tuh??!! nak tahu kenapa aku bengang sangat2. hmmm alah biasalah kalau sebut je hospital kerajaan mesti orang cakap murah. perghhhh murah tu memanglah murah. tapi Ya Allah, dorang punyer servis "TERAMAT2LAH LEMBAB". appointment sepatutnya pukul 9, pukul 12 baru dapat giliran. gila ker!! tau lah hospital 2 ramai orang. tapi cubalah buat kerja tu cepat sikit. makan gaji buta ker huh??. alasan korang 'saya ade ramai patients kat depan tu lagi'. okay fine boleh terima lagi. tapi tak kesian ker dekat pakcik, makcik yang dah tua tunggu lame. sampai berjam2. hmmm kalau ade suggestion box kat sepital 2 dah lame aku rase penuh sampai melimpah2. huhuhu. so kepada pihak Kementerian Kesihatan Malaysia, perbaikilah servis korang 2 sama level dengan hospital swasta. huhuhu


okay bab meluahkan perasaan dah tamat. hahahaha eyhh korang ingat lagi tak post yang lepas aku nak cerita ape???. heee kalau tak ingat picit sini hahaha. lepas je balik dari sepital tadi, terus pegi klinik panel si banker. heee akak aku ler. hahaha tak sampai setengah jam je dah siap semua dah. heee tapi cuma urine test je tak siap lagi. hahahahahahaha



hihihihi mase nurse tu panggil suruh buat urine test, perghhh terkejot berok tengok bekas yang die bagi tuh. hahahaha okay lepas dah siap tuh die panggil masuk kat dalam. doktor nak jumpa. so macam2 lah die tanya. eyhhhh korang doktar 2 suruh aku bukak baju!!!! dah la doktor 2 perempuan!! arghhhh menjerit kecil aku. hahahaha. die kate tak pelah nak check je. tak buat ape2 pun. wehehehehe. so macam2 lah die check.



weyhhh berat aku 58 KG tau and tinggi aku 168 CM. hahahaha jangan jeles tau. blueeekkk!!! bila dah settle semua aku pun keluar lah. hehehe lepas tu die panggil balik. 'ehem cik ridzuan, ade lagi tak ape2 yang tertinggal ke?'. a'ah ade lagi. aku lupa satu benda lagi. heee dalam surat 2 mintak kumpulan darah. aku taktau aku ni darah ape. hahahahahaha so bila dengar je nurse cakap kena ambik darah la. perghhhh terus mengigil badan aku.



WHAT!! mesti kene wat injection. huhuhuhu benda paling aku tak suka dalam dunia. huhuhu "JARUM" waaaaaaaa!!!! mase nak kene injet 2 doktor ade cakap, 'kenapa?? takot jarum eyh?'. aku senyum + gerun. hahahahaha. berpeluh2 mase dia ambik darah 2. heeeeee penakot betol! hahaha


gambar asli ni. tiada photoedit tau. heeee


actually ade lagi citer lepas pegi wat check up 2. tapi sampai sini je lah aku citer eyh. hahahaha tak best pulak rasenye entri panjang2. huhuhuhu. okay lah next entri ye kawan2. bubye
ASSALAMUALAIKUM

Tuesday, 6 December 2011

wordless wednesday

assalamualaikum.


hoiihoiii bertemu kita lagi. hahaha post yang pertama diriku pada bulan disember ni. weheeee so bulan ni adalah yang paling aku nanti2kan sejak dari dulu lagi. wahhhh!! ape yang kau excited sangat ni huh?!! mestilah aku excited sangat owhhh!. sebab bulan ni aku akan cuci balik otak aku yang dah tumbuh cendawan ni huh. huhuhu hampir setahun aku tak buka buku. hahahaha teruk en.



so sebelum aku nak bergerak ke sana, macam2 lah aku kena uruskan. pening kepala nak siapkan benda yang aku sendiri taktau bila nak siap. hahaha eyh!! kau ade lagi seminggu tau! boleh lagi relax an. hahaha orang laen semua dah siap dah.


huuuhuhu actually, medical check up pun aku belum buat lagi. hahahahaha still dalam hati ni berkata. "relaxlah ade 12 hari lagi". hahahaha. then esok baru nak pegi check up. okay esok aku ceter kat korang eyh camner aku pegi wat benda 2. hahahahaha



okaylah idea dah takde. heeee entri yang laen pulak yee. ASSALAMUALAIKUM.

Friday, 25 November 2011

Salam Maal Hijrah 1433/2011

Assalamualaikum

heeee incik gula sudah kembali. hahaha setelah sekian lama  tak update blog. heeee okay lah arini just nak ucapkan untuk esok. korang semua tahu tak esok hari ape??. 27 November 2011. ish3 tahun baru islam lah.
heeee saje je, padahal korang semua tahu kan. hihihi


SELAMAT TAHUN BARU ISLAM.


Gambar dari kami Jabatan Bomba & Penyelamat Malaysia.


Muharam adalah bulan pertama dalam tahun Islam (Hijrah). Sebelum Rasulullah SAW berhijrah dari Makkah ke Yathrib, kiraan bulan dibuat mengikut tahun Masihi. Hijrah Rasulullah SAW memberi kesan besar kepada Islam sama ada dari sudut dakwah Rasulullah, ukhuwwah dan syiar Islam itu sendiri.

Pada asasnya, Muharam membawa maksud 'diharamkan' atau 'dipantang', iaitu Allah SWT melarang melakukan peperangan atau pertumpahan darah. Namun demikian larangan ini ditamatkan setelah pembukaan Makkah (Al Baqarah: 91). Sejak pemansuhan itu, umat Islam boleh melaksanakan tugas dan ibadat harian tanpa terikat lagi dengan larangan berkenaan.

Doa akhir tahun hendaklah dibaca 3 kali pada akhir waktu Asar atau sebelum masuk waktu Maghrib pada akhir bulan Zulhijjah.

Sesiapa yang membaca doa ini, syaitan berkata:
"Kesusahan bagiku dan sia-sialah pekerjaanku menggoda anak Adam pada setahun ini dan Allah binasakan aku satu saat jua. Dengan sebab membaca doa ini, Allah ampunkan dosanya setahun."



Selamat Menyambut Tahun Baru Hijrah 1433/2011


sehingga kita bertemu lagi
Assalamualaikum.

Tuesday, 22 November 2011

lagi sekali harimau muda..



Salam guys n hyee readers...
Final sukan SEA ke 26-Malaysia vs Indonesia pada 21.11.2011 hari Isnin. Alhamdulliah. Malaysia is the winner SEA games 26. Ibu segala pingat Emas memang patut dimiliki oleh Team Malaysia.. Sang Harimau Muda membaham Sang Garuda.. Harimau terus mengaum demi mempertahankan pasukan nye.. haha !!



 Malaysia VS Indonesia (Stadium Gelora Bung Karno)
(1-1, Malaysia menang penalti 4-3)


Dekat Facebook ade lagu Wonderpets version Harimau Muda dan mcm2 la..
Lagu Wonderpet Version Harimau Malaya

Wisell.. Wisell berbunyiii…
Wisell.. kami datangg..
Wisell.. Wisell berbunyiii…
... ... ... Ade haiwan dalam bahaya.. ade haiwan dalam bahaya…
Ade haiwan dalam bahaya disana..

Anak Garuda...Terpatah sayapp..
Garuda..terpatah sayapnya..disanaa..
Kesian Garuda..Matanya buta..
Matanya Buta terkena laser..

Harimau, Malaya, kami datanggg..
Membaham binatang dalam kesusahan ..
Kami tak besar dan kami tak kuat..
Bile bekerjasama kami jadi kuat…
Heyy.. Malaysia.. Yeyyyy!!!!
:D
Dan ade lagi satu..
Rahsia Malaysia Jadi Juara Semalam :

TEAM Malaysia Hebat.. namun rahsianya kerana MALAYSIA ada seorang MUSLIM, ada seorang TAMIL, ada seorang pula GURU, dan yg penting Team
MALAYSIA ade Khairul Fahmi Che Mat yg sentiasa cermat menangkap bola, dan
MALAYSIA juga ada Baddrol Bakhtiar yg sentiasa berikhtiar menjaringkn gol Kemenangan untuk skuad Malaysia dan yg paling Hebat ialah kerana MALAYSIA ada ONG (Ong Kim Swee) hahaha.. just a joke.. Congrate Malaysia :D

tema 'CINTA'

awak
orang selalu bertanya pada saya 
apa itu cinta?
saya cakap yang saya tak tahu.


cumanya saya selalu melihat kawan-kawan saya
bahagia bersama pasangan masing-masing
keluar bersama dan makan bersama
tapi saya yakin yang itu bukan cinta.

 
awak
ada orang kata cinta ni indah
cinta menyatukan dua insan
cinta itu anugerah
betul ke awak?
saya masih keliru
mungkin, sebab saya masih belum merasainya sendiri.


 tapi satu hari tu saya nampak awak
ada sesuatu perasaan yang timbul
adakah itu cinta, awak?

 
 tapi awak
tiba-tiba saya terlihat seorang lelaki mendekati awak
awak berdua macam mesra bersama
macam kawan-kawan saya dan pasangan masing-masing
mungkin dia teman istimewa awak.
 
 
 tapi saya nak awak tahu
walaupun saya tak dapat memiliki awak
cukup sekadar saya dapat melihat awak tersenyum
saya juga tersenyum
mungkin itukah yang dinamakan cinta kan awak?
 
 
 hari demi hari berlalu
saya cuba mendekati awak
mungkin saya boleh kenal awak lebih dekat lagi
saya harap awak tak perasan yang hari-hari saya cari awak
saya cuma nak lihat senyuman awak
kalau boleh saya nak ianya terus kekal dalam ingatan saya

 
 awak
walaupun saya tahu awak dah ada yang punya
saya nak awak tahu yang saya tetap doakan awak
agar awak terus bahagia dengan insan yang awak pilih
kerana saya tahu, cinta itu cukup sekadar melihat orang yang kita cinta bahagia
semoga awak bahagia di dunia dan akhirat ye awak

 
 apa pun ingat pesanan saya ni awak
jaga cinta awak
jangan cemari cinta yang suci tu ye awak
sesungguhnya ia anugerah Allah yang tak ternilainya.

 
-ikhlas dari pengarang-
C&P
sesungguhnya cerita ni tak ada kene mengena antara yang hidup ataupun yang mati. sekadar untuk hiburan sahaja eyh. heeeee

ASSALAMUALAIKUM

Friday, 4 November 2011

Awak Tanya, Saya Jawab

Assalamualaikum

heeee semalam aku telah ditagkan dengan Budak Gedik nih. heee jangan marah ye. Blueekkk!!! Hahaha kenapa tag kat aku???. ni yang suka ni. heeee (malumalumalu) hikhikhik. Dah die ajak aku main permainan ni, so kite layan jelah permainan mereka ye. Hiiiiihihi. kepada sapa2 yang nak men permainan ni, jom tengok syarat2 kat bawah ni dulu eyh. :D


SYARAT-SYARAT permainan :


1. Post this rule
2. Write 11 things about yourself
3. Answer the questions the tagger set of you
4. Create 11 NEW Question fot the people who you tagged to answer
5. Choose 11 blogger to tag and link them on the post
6. NO TAG back ye!!



haaa!! 11 THINGS ABOUT ME??..

1. Paling pantang bile jumpa gula2. hahah so klu g shopping dengan aku diwajibkan belanja gula2. haha
2. saya rabun. sebab itu saya pakai glasses. heee
3. saya sayang ayah saya, sebab saya paling manja dengan die dari semua adik beradik saya. heee mak saya pun saya sayang jugak. hihihi
4. suka tengok citer karton. haaa citer NARUTO. hahaha.
5. mr hazel and superbike saya adalah peneman hidup saya semasa sunyi. kahkahkah
6. suka makan buah yang dah dikupas. "???" senang nak makan, terus masuk dalam mulut je. HAHA
7. mengidam nak jadi jurutera planta minyak PETRONAS.
8. suka sukan hoki. wakil sekolah dulu. bluekkk nak muntah. hee
9. suka nombor 24 sebab tarikh lahir saya. hihihi
10. suka tahap kritikal dengan warna hijau and merah. haha
11. berniat nak hafal 30 juz Al- Quran yang mempunyai 114 surah. insyaallah satu hari nanti, amin.



okay sekarang budak gedik, sila lihat jawapan kepada soalan yang anda berikan eyh. hihihi


1. Benda apa yang awak tak suka?
= saya tak suka orang yang hipokrit. tak berpegang dengan kata2 die sendiri.

2. Kalau awak dapat 1juta, apa awak nak buat apa duit tu?
= kalau saya dapat 1juta, separuhnye saya sedekahkan kepada rumah anak2 yatim. suku dari separuh saya hantar ibu bapa saya pergi haji, suku lagi saya buat perniagaan sendiri. 

3. Suka kombinasi colour apa?
= soalan paling bagus, sudah semestinye warna hijau dan merah menjadi pilihan saya. haha

4. Suka coklat tak? kenapa?
= coklat? sudah semestinye suka giler. haha sebabnye saya ni hantu coklat and gula2. heee

5. Benda ape yang awak tak suka pasal saya?
= sudah tentu tak ade. semua ye saya suka, hihihi jujur ni tak tipu tau. kalau tipu nanti lidah kena potong. :D

6. Suka binatang apa?
= kucing and burung kakak tua.

7. Orang yang paling awak sayang?
= family and kawan2 saya.

8. Kalau ada orang benci awak, apa awak buat?
= first mintak maaf, kalau die tak maafkan nak buat macam mane, yang penting saya dah mintak maaf.

9. Bila awak free, apa awak buat?
= tidur adalah hobi paling kerap. heee yang laen dirahsiakan. blueekkk.

10. Awak takut hantu tak?.
= soalan cipumas, hantu adalah makhluk Allah juga, jadi perlu ke kita takot dengan nya? 

11. Kalau dibagi peluang untuk awak jadi Perdana Menteri, apa yang awak nak buat?
= saya nak banteras rasuah dikalangan menteri2. yang laen belum penah terfikir lagi. heee



hmm aku nak tag kat orang ini, habislah kau! HAHA






korang yang aku tag ni silalah jawap soalan aku ni eyh. jawap tau penat aku cari ilham ni. heee



1. apa matlamat hidup awak?
2. awak nak anak berapa orang, lelaki berapa and perempuan sekali ye?
3. suka gula2 tak? kenapa?
4. lelaki yang macam manakah yang anda mahukan untuk dijadikan suami?
5. lagu apakah yang awak suka layan?
6. study kat mana? kos yang awak ambik?
7. apa yang awak tak suka pasal saya?
8. kalau awak ternampak sebatang pohon yang besar dihadapan awak? apa tindakan awak?
9. kenapa awak sayang BF/GF lebih dari segala2nye?
10. awak sanggup jaga ibubapa awak semasa mereka tua nanti?
11. rukun islam dan rukun iman ada berapa? sila kemukakan isinye sekali?


weheee aku harap korang lapangkan masa untuk jawap soalan ni yee. goodluck kepada anda semua. kepada sesiapa yang ingin menyertai permainan ini, selamat mencuba ye. hahaha.


okeylah entri yang seterusnya.
Assalamualaikum.

Tuesday, 1 November 2011

Percaya Pada Luka

Wan Nashrinie bin Zafri


Benarkah pencarian mimpi ini
Hanyalah dongengan cinta dalam pertaruhan
Haruskah pertemuan jiwa ini
Berakhir bersama air mata

Pre-chorus
Kesepian menemani jiwa di saat ku terluka
Bisakah aku mengenal cinta

Chorus
Aku percaya pada takdir cinta kita
Yang telah terukir di dasar jiwaku
Yang merindu dirimu
Namun ku bertanya padanya
Haruskah ku percaya pada luka
Sebagai tanda kesetiaan cinta
Kasih kita

Sempurnakah lukisan cinta ini
Tanpa corak warna kasih lakaran suciku
Apakah coretan rintihan malam
Hanyalah mainan cintamu



* heee nak upload video lame sangat lah. hmm nak dengar lagu die search  je " Nashrin - Percaya Pada Luka". lagu ni memang best lah!!!. jap kat dalam blog ni pun ade gak. heee

ok entri seterusnya. Assalamualaikum.

Monday, 31 October 2011

jumpa lagi!!!

assalamualaikum..


hahahaha arini entri pendek je eyhhh. Heeee malas nak hapdate panjang2. ohhh bulan OKTOBER selamat tinggal yee, berjumpa kita lagi tahun depan. and selamat datang NOVEMBER. heeeeee



kalau ada sumur diladang, boleh kami menumpang mandi, kalau ada umur yang panjang insyaallah kita berjumpa lagi. Heeee



jumpa di entri yang seterusnya okey!!!
assalamualaikum. <3

Friday, 28 October 2011

sejarah solat lima waktu..

assalamualaikum para blogger!!!


hmmm arini editor kite nak share sedikit maklumat penting untuk semua orang. heeee sape editor tuh??.. Hahahaha aku lah, dah name pun blog aku. heeee sedangkan Rasulullah yang kita sayangi berdakwah semasa zaman mudanya..



okeyy meh kte lihat same2 kelebihan setiap rakaat solat lima waktu..



Subuh:

Manusia pertama yang mengerjakan solat subuh ialah Nabi Adam a.s. iaitu ketika baginda keluar dari syurga lalu diturunkan ke bumi. Perkara pertama yang dilihatnya ialah kegelapan dan baginda berasa takut yang amat sangat. Apabila fajar subuh telah keluar, Nabi Adam a.s. pun bersembahyang dua rakaat.

Rakaat pertama: Tanda bersyukur kerana baginda terlepas dari kegelapan malam.
Rakaat kedua: Tanda bersyukur kerana siang telah menjelma.

Zohor:

Manusia pertama yang mengerjakan solat Zohor ialah Nabi Ibrahim a.s. iaitu tatkala Allah SWT telah memerintahkan padanya agar menyembelih anaknya Nabi Ismail a.s.. Seruan itu datang pada waktu tergelincir matahari, lalu sujudlah Nabi Ibrahim sebanyak empat rakaat.

Rakaat pertama: Tanda bersyukur bagi penebusan.
Rakaat kedua: Tanda bersyukur kerana dibukakan dukacitanya dan juga anaknya.
Rakaat ketiga: Tanda bersyukur dan memohon akan keredhaan Allah SWT.
Rakaat keempat: Tanda bersyukur kerana korbannya digantikan dengan tebusan kibas.

Asar:

Manusia pertama yang mengerjakan solat Asar ialah Nabi Yunus a.s. tatkala baginda dikeluarkan oleh Allah SWT dari perut ikan Nun. Ikan Nun telah memuntahkan Nabi Yunus di tepi pantai, sedang ketika itu telah masuk waktu Asar. Maka bersyukurlah Nabi Yunus lalu bersembahyang empat rakaat kerana baginda telah diselamatkan oleh Allah SWT daripada 4 kegelapan iaitu:

Rakaat pertama: Kelam dengan kesalahan.
Rakaat kedua: Kelam dengan air laut.
Rakaat ketiga: Kelam dengan malam.
Rakaat keempat: Kelam dengan perut ikan Nun.

Maghrib:

Manusia pertama yang mengerjakan solat Maghrib ialah Nabi Isa a.s. iaitu ketika baginda dikeluarkan oleh Allah SWT dari kejahilan dan kebodohan kaumnya, sedang waktu itu telah terbenamnya matahari. Bersyukur Nabi Isa, lalu bersembahyang tiga rakaat kerana diselamatkan dari kejahilan tersebut iaitu:

Rakaat pertama: Untuk menafikan ketuhanan selain daripada Allah yang Maha Esa.
Rakaat kedua: Untuk menafikan tuduhan dan juga tohmahan ke atas ibunya Siti Mariam yang telah dituduh melakukan perbuatan sumbang.
Rakaat ketiga: Untuk meyakinkan kaumnya bahawa Tuhan itu hanya satu iaitu Allah SWT semata-mata, tiada dua atau tiganya.

Isyak:

Manusia pertama yang mengerjakan solat Isyak ialah Nabi Musa a.s.. Pada ketika itu, Nabi Musa telah tersesat mencari jalan keluar dari negeri Madyan, sedang dalam dadanya penuh dengan perasaan dukacita. Allah SWT menghilangkan semua perasaan dukacitanya itu pada waktu Isyak yang akhir. Lalu sembahyanglah Nabi Musa empat rakaat sebagai tanda bersyukur.

Rakaat pertama: Tanda dukacita terhadap isterinya.
Rakaat kedua: Tanda dukacita terhadap saudaranya Nabi Harun.
Rakaat ketiga: Tanda dukacita terhadap Firaun.
Rakaat keempat: Tanda dukacita terhadap anak Firaun


solat itu tiang agama..


insyaallah kalau saya ade mase terluang berjumpa kita lagi yee. amin. next entri.
assalamualaikum.

Wednesday, 26 October 2011

Cinta itu Buta???..

assalamualaikum..


eyhh ari ni 26 OKTOBER 2011. lupa pulak Selamat Hari Deepavali kepada semua orang yang beragama hindu.
Happy Diwali. nak nyanyi sikit, dengar tau.
" bole chudia wohooo bole ganggana". HAHAHAHA 2 aje yang aku tau. heeee gelak ramai2 eyhh..



Haa!! ni dah lari topik ni. ok2 tukar mood kepada title yang kat atas 2. heeee
okey, betul ke cinta itu buta???..
bagi aku cinta itu tak penting sangat pun, tapi memerlukan. Maksudnye perlu ke kita mencari cinta sedangkan cinta dari Allah belum pun kita dapat??. sedangkan kita ni hamba Allah.



aku dah penat sangat2 nak fikirkan masalah ni. Ya Allah, aku hanya mampu berserah kepada Mu.
" kiranya tiada cinta insan untukku, cukuplah cinta Allah penyuluh hidupku. Moga kelak akan ada cinta untukku daripada insan yang mencintai Allah sebagaimana cintaku terhadapnya ".



CINTA ITU TIDAK BUTA. DIA HANYA MEMAHAMI.



okeyyhh aku memang lelaki yang hatinye lembut pasal bab2 yang macam ni. attention please!!! lembut yang ni je ok! yang laen 2 sihat alhamdulillah.
heeee next entri yolah.

assalamualaikum..

Wednesday, 19 October 2011

love bite??. kau ade.. Hahaha

Assalamualaikum..


Haa entri kali ni memang aku nak citer pasal "NYAMUK". Kenapa pulak dengan nyamuk 2??. die ade kacau ko ke huh??..
aiyooo kalau die tak kacau aku kn. buat ape lah aku buat post yang paling istimewa ni tuk die. OF COURSE la die kacau aku. tiap2 malam asyik buat love bite je kat badan aku. Rimas la weyhh!!!. Hahahaha.



then,


tiba2 pulak aku memang tak tau nak post ape kat sni. So post pasal nyamuk ni pun jadilah. Heehahaha..



pinjam kat cik google. Heeee

Totally auta la yang nyamuk suka hisap darah manusia berpenyakit sebab nyamuk bukan doctor, macam mana dia nak tau orang tu ada penyakit atau tak kan? Hehe thanks untuk respon korang pada  entri ni, Actually banyak fakta mengatakan yang nyamuk suka menghisap darah orang yang suka makan pisang! Eh betul ke? Adakah sebab pisang banyak khasiat? Ni masih dalam keraguan aku, ada jawapan?



Ada juga fakta mengatakan nyamuk lebih cenderung untuk menghisap darah orang yang memakai baju hitam! Menurut Jonathan Day, profesor bidang medical entomology dari University of Florida "Nyamuk adalah binatang yang sangat visual, terutama begitu menjelang malam. Mereka biasanya akan mencari orang-orang yang berpakaian warna gelap, seperti hitam, biru tua, dan merah, biasanya akan jadi target utama
ceyhwahhh. sape 2 Jonathan Day pun aku tak kenal!. Hahaha belasah je la.



Selain tu, nyamuk juga suka darah dari manusia yang memiliki suhu tubuh lebih hangat, seperti orang berbadan gemuk atau wanita hamil!
Hahaha ni memang fakta yang hebat!. sebabnye orang gemuk ni banyak lemak. So ko pegi la gigit dorang.  aku ni badan macam skeleton pun ko nak gigit ke huh?!. HAHAHA. bagi wanita yang hamil pulak memang menangis la korang nanti. Seb baek aku laki. mane boleh hamil. Hihihi


Satu lagi fakta menarik mengapa nyamuk suka darah manusia adalah Zat Nonanal : "Nonanal merupakan zat yang diproduksi tubuh manusia dan burung yang mengeluarkan aroma cukup kuat untuk menarik perhatian nyamuk"


Apa penyakit yang dibawa nyamuk ni?
yang ni sumber dari internet la.. heeee


Kenapa rasa gatal selepas digigit nyamuk? 

Alright, ia disebabkan semasa nyamuk mengigit manusia sebelum menghisap darah kita, ia mengeluarkan air liurnya (yang bertindak sebagai anti-coagulant) terlebih dahulu untuk mengelakkan darah yang hendak dihisap itu menjadi beku! Lalu air liur nyamuk ini menyebabkan alergi pada tubuh lalu menghasilkan histamin, sebab tu la kita rasa gatal selepas kena gigit.


Batal tak wuduk kalau terkena darah nyamuk?

"Jika Anda terkena darah nyamuk setelah anda berwudhu, anda tidak perlu mengulangi wudhu anda lagi kerana wudhu anda tidak batal. Para ulama berpendapat bahawa darah nyamuk, darah lalat ataupun darah kutu tidak membatalkan wudhu, kerana bangkainya suci dan termasuk najis yang dimaafkan.


heeee tak ku sangka nyamuk yang sekecik banyak jugak kelebihan die. tapi kelebihan die terbatas. hihihi nyamuk oh nyamuk!. aku boleh jadi giler la kalau kau tiap2 malam asyik gigit aku je. Huhuhu.. hmm okeyh la.. next entri!.

Assalamualaikum..

Saturday, 15 October 2011

Duit Oh Duit !!!

 kalaulah ini semua aku yang punye..heeeee



Assalamualaikum..


haaa korang rase2kan penah dengar tak perkataan DUIT???. ambik kau siap caps lock lagi! hahaha. kalau tak penah dengar memang kau manusia paling ketinggalan zaman kat abad ni. HAHAHA. entah2 lahir zaman BATU kot. coz memang ketinggalan zaman pun kalau nak dikirakan sekarang ni. weheeee. kenapa aku cakap macam 2 huh?! maybe mase dorang buat perniagaan dorang guna batu kot sebagai wang penghantaraan. Opsssss!!!. mulut aku memang tak ade insurans. haaahaha!!! (gelak besar konon)


hmmm kalau nak diceritakn pasal duit ni lah kan. bile kite keluarkan pasal bab2 duit ni msti akan kluar simbol ni kat mate orang. tak percaye??. nak tau ke??. mesti la simbol ni haa = $$$$..


tapi lah kan kalau korang cube tanye aku kn. aku akan bagi 2 simbol ni je. apesal  semua orang satu simbol je yang aku ni sampai dua pulak huh?! heee meh tengok jawapan ape yang aku nak kasi kat korang..
kalau korang tanye aku pasal duit ni lah kan simbol yang aku akan kasi kat korang cume ni je haa..(cepat la trhegeh2 la) hihihi

1st sekali simbol ni : !!!! = kenapa keluar simbol ni eyh??. sebabnye aku bengang la duit ni kuar macam air kat rumah aku. laju je keluarnye. slow2 dah la. huhuhu..
yang 2nd pulak simbolnye adelah : ???? = haa ni lagi la pelik bunyinye. hahaha tanda seru sebab aku penah jugak terfikir macam ner nak cari duit dengan goyang kaki kat rumah jep. HAHAHA..
*kau ingat duit boleh jatuh bergolek2 kat depan mate ko huh!! jangan nak mimpi lah. huhuhuhu

hmm 2 je la yang aku mampu detailkn ciri2 pasal duit kalau orang tanye aku nti. huhuhu


ok2 ni laen pulak citernye. baru2 ni aku ade buat spek mate baru gitu. wahhhh happy kau ye incik ridzuan. kau tak tau dalam kau tengah bahagia2 dapat spek baru ade kesempitan yang kau kene lalui jap lagi. aidussshhhh.. kira2 budget aku dalam RM 300 JE. tapi bile tauke 2 buat calculation siap substotal lagi. perghhh mau pengsan aku duaratuspatjam kat situ. harganye dirahsiakan ye. tapi memang lari nak mati betol2 dari budget yang aku sangkakan..


"heiii tauke lu mau kasi wa mati cepat ka?! manyak mahal lorh u punye barang. kasi murah sikit la."

ni kire aku tengah berunding2 dengan die la ni. orang cina memang payah nak ajak berunding. sekali kan ape die jawap??..

"okey laa lu punye pasal wa bagi lu 10 pelsen liskaun??.

aku pun alhamdulillah. dapat jugak diskaun daripada langsung tak dapat kan. menangis aku nak bayarnye. then ayah aku cakap.
'' bayar je la dik bukan untuk orang laen untuk kau jugakkan. nanti mase kat sane belajar elok2 jangan asyik nak enjoy je". terharu aku bile dengar ayah cakap macam 2. huhuhu  Hmmm terpakse la aku mengorek duit simpanan yang aku kumpul selame aku berkerje ni haa. huuuuu




 taraa, inilah spek yang aq maksudkn tu..
rupa sebenar dirahsiakan ye. bluekkkk!!!



bila nak difikir2kan balik memang poning kopalo den nak memikirkan pasal duit ni. sebabnye otak aku tengah nak set untuk belajar. belum sedia lagi kot nak fikir2kan pasal duit ni. aku keje ni pun sebab nak hilangkan rase bosan and nak kumpul duit untuk belajar nanti..


then, 

alhamdulillah banyak jugak la yang aku dah berjaya kumpul setakat ni. weheeee jangan sebok nak tanye berape banyak okey?! hahaha rahsia lagi la..



see??. tengok la muka aku yang memang dah cukup2 penat dengan berkerja je..
Huhuhuhu *tak ape lagi 2minggu kot. hahaha




ayah, mak, along, angah, abanglang, abangteh,.. adik janji akan belajar sungguh2 kat sane nanti. nak belajar sampai masuk Universiti macam angah. lepas 2 boleh bawak mak and ayah pergi Mekah satu hari nanti. insyaallah. huuuhuhuhu..
okeylah ye the end kot entri kali ni.. bubye semua
assalamualaikum.. Heeeeeeeeeeee

Monday, 10 October 2011

adakah kita tergolong sme???...

CARA RASULULLAH S.A.W MENJAGA KESIHATAN DIRI
 





assalamualaikum. arini aq nk share skit tentang entri kli ni..hope kornag sudi bace smpai habis eyh.. weheeee..  

SELALU BANGUN SEBELUM SUBUH

Rasulullah mengajak umatnya untuk bangun sebelum Subuh bagi melaksanakan solat sunat, solat fardu dan solat Subuh secara berjemaah.

Hal ini memberi hikmah yang mendalam antaranya mendapat limpahan pahala, kesegaran udara subuh yang baik terutama untuk merawat penyakit tibi serta memperkuatkan akal fikiran.

AKTIF MENJAGA KEBERSIHAN


Rasulullah sentiasa bersih dan rapi. Setiap Khamis atau Jumaat, Baginda mencuci rambut halus di pipi, memotong kuku, bersikat serta memakai minyak wangi.

“Mandi pada hari Jumaat adalah sangat dituntut bagi setiap orang dewasa. Demikian pula menggosok gigi dan pemakai harum-haruman.” (Hadis riwayat Muslim)

TIDAK PERNAH MAKAN BERLEBIHAN


Sabda Rasulullah w yang bermaksud: “Kami adalah satu kaum yang tidak makan sebelum lapar dan apabila kami makan tidak terlalu banyak (tidak sampai kekenyangan).” (Muttafaq Alaih)

Dalam tubuh manusia ada tiga ruang untuk tiga benda: Sepertiga untuk udara, sepertiga untuk air dan sepertiga lainnya untuk makanan.

Bahkan ada satu pendidikan khusus bagi umat Islam iaitu dengan berpuasa pada Ramadan bagi menyeimbangkan kesihatan selain Nabi selalu berpuasa sunat.

GEMAR BERJALAN KAKI


Rasulullah berjalan kaki ke masjid, pasar, medan jihad dan mengunjungi rumah sahabat. Apabila berjalan kaki, peluh pasti mengalir, roma terbuka dan peredaran darah berjalan lancar.

Ini penting untuk mencegah penyakit jantung. Berbanding kita sekarang yang lebih selesa menaiki kenderaan. Kalau mahu meletakkan kenderaan, mesti letak betul-betul di hadapan tempat yang hendak kita pergi.

TIDAK PEMARAH

Nasihat Rasulullah ‘jangan marah’ diulangi sampai tiga kali. Ini menunjukkan hakikat kesihatan dan kekuatan Muslim bukanlah terletak pada jasad, tetapi lebih kepada kebersihan jiwa.

Ada terapi yang tepat untuk menahan perasaan marah iaitu dengan mengubah posisi ketika marah, bila berdiri maka hendaklah kita duduk dan apabila sedang duduk, maka perlu berbaring.

Kemudian membaca Ta’awwudz kerana marah itu daripada syaitan, segera mengambil wuduk dan solat dua rakaat bagi mendapat ketenangan serta menghilang kan gundah di hati.

OPTIMIS DAN TIDAK PUTUS ASA


Sikap optimis memberikan kesan emosional yang mendalam bagi kelapangan jiwa selain perlu banyakkan sabar, istiqamah, bekerja keras serta tawakal kepada Allah s.w.t.

TIDAK PERNAH IRI HATI

Bagi menjaga kestabilan hati dan kesihatan jiwa, semestinya kita perlu menjauhi daripada sifat iri hati. “Ya Allah, bersihkanlah hatiku dari sifat-sifat mazmumah dan hiasilah diriku dengan sifat-sifat mahmudah.”

PEMAAF

Pemaaf adalah sifat yang sangat dituntut bagi mendapatkan ketenteraman hati dan jiwa. Memaafkan orang lain membebaskan diri kita daripada dibelenggu rasa kemarahan.

Semua orang pn tau bkan senang nak jdi pemaaf ni. even pn kte kadang2 kne ade alasan yg kuat bru boleh kte maafkan seseornag 2. .tp Rasulullah memaafkan seseornang 2 tnpa sebarang alasan wlaupun dosanya sebesar zarah..

Sekiranya kita marah, maka marah itu melekat pada hati. Justeru, jadilah seorang yang pemaaf kerana yang pasti badan sihat.

"BAHAGIA sebenarnya bukan MENDAPAT tetapi dengan MEMBERI. Sebenarnya, banyak lagi cara hidup sihat rasulullah.. semoga hati kita semakin dekat dengan Nabi yang amat kita rindukan pertemuan dengannya.."-)

Wednesday, 5 October 2011

new LAUNCH TOM YAM CRUNCH..

assalamualaikum semua..
berjumpa kita lg di post kli ni..hahahaha..
arini nk share kt smua pengemar KFC yee..


heee esk tanggal 6 OKTOBER 2011..KFC ade launching yg terbaru..ape eyh??..
dh terang lgi bersuluh aq dh bgtau kt title blog kli ni..
klu ko blurr jgk..baek korang g hospital cpat2 eyh..hahaha
TOM YAM CRUNCH..mmg sedapppp woiiiiii!!!
tp lg pedas skit la dri HOT n SPICY yg lme pnye..


ceyhh jgn jealous tau..cz aq dh rasmikn dlu ayam tomyam 2..hahaha..so lpas ni ayam hot n spicy dihentikan keluarannye wt seketika waktu..mybe dlm 3 bulan je..xlme pn..so lpas ni jgn tnye lgi kt aq eyh..HAHAHA..


n ade lgi!!! start esk jgk smua price yg trlibat ngan KFC pn naek jgk tau...huhuhu..kopak la korang smua nti..HAHAHA..
so aq suggest kt spe yg xde duit 2 xpyh la nk membazir2 eyh..
klu nk mintak kt aq je..aq bg FREE..hahaha..tp ade syarat tau..
syaratnye blh dibincang kemudian..heeee..


nk tgk x TOM YAM CRUNCH????..






hahaha!!! nk tau sedap ke x..try dlu eyh..


RM 10.60 klu xsilap aq lh..heeee..


heee..terliur x post aq ni??..hahaha meyh la kte pakat beramai2 ke KFC esk eyh..
weheeee..
okeyh22 next entry ye korang...
assalamualaikum...

Saturday, 1 October 2011

amalkan jika anda mahu..heee

KELEBIHAN SETIAP SURAH DI DALAM AL-QURAN

1. Surah Ibrahim – Ayat 32 - 34 :- 
Baca nescaya anak-anak akan terhindar dari syirik dan bidaah.

2. Surah Al Hijr – Ayat 97 – 99 :-
Baca pada wanita yang selalu keguguran, nescaya kandungan akan selamat.

3. Surah Al Isra – Ayat 45 - 46 :-
Baca untuk pendinding diri dari kejahatan manusia.

4. Surah Al Kahf :-
 Baca surah ini setiap malam Jumaat, dimurahkan rezeki.

5. Surah Maryam :-
Nescaya mendapat kejayaan di dunia dan akhirat.

6. Surah Thaha :-
Allah akan kurniakan ilmu pengetahuan dan tercapai segala maksud.

7. Surah Thaha – Ayat 25 - 28 :-
Baca 21 kali setiap solat Subuh, nescaya otak akan cerdas dan akal sempurna.

8. Surah Thaha – Ayat 39 :-
Baca untuk kerukunan rumahtangga dan hubungan suami isteri.

9. Surah Al Anbia – Ayat 83 :-
Baca nescaya mendapat sebesar-besar pangkat disisi Allah.

10. Surah Al Hajj :-
Allah akan binasakan musuh-musuhnya.

11. Surah Al Mu’Minun :-
Baca dalam air beri minum pada orang yang minum minuman keras, nescaya berhenti minum.

12. Surah Al Mu’Minun – Ayat 28 :-
Perahu selamat dari karam dan rumahnya akan selamat dari kecurian dan dari serangan musuh.

13. Surah An Nur :-
Baca nescaya terhindar dari mimpi-mimpi buruk.

14. Surah An Nur – Ayat 35 :-
Baca setiap hari Jumaat sebelum solat Asar, nescaya disegani oleh orang ramai.

15. Surah Al Furqan :-
Baca 3 kali dalam air dan percikkan dalam rumah, nescaya selamat dari gangguan binatang liar dan ular.





Wednesday, 28 September 2011

renung2kan dan selamat beramal...

~GOLONGAN LELAKI YANG AKAN DITARIK WANITA MASUK KE NERAKA..NAUZUBILLAHIMINZALIK~


Di akhirat nanti ada 4 golongan lelaki yg akan ditarik
masuk ke neraka oleh wani...ta. Lelaki itu adalah mereka
yg tidak memberikan hak kpd wanita dan tidak menjaga
amanah itu. Mereka ialah:





1. Ayahnya

Apabila seseorang yg bergelar ayah tidak mempedulikan anak2 perempuannya didunia. Dia tidak memberikan segala keperluan agama seperti mengajar solat,mengaji dan sebagainya Dia membiarkan anak2 perempuannya tidak menutup aurat. Tidak cukup kalau dgn hanya memberi kemewahan dunia sahaja. Maka dia akan ditarik ke neraka oleh anaknya.

(p/s; Duhai lelaki yg bergelar ayah, bagaimanakah hal keadaan anak perempuanmu sekarang?. Adakah kau mengajarnya bersolat & saum?..menutup aurat?.. pengetahuan agama?.. Jika tidak cukup salah satunya, maka bersedialah utk menjadi bahan bakar neraka jahannam.)

2. Suaminya

Apabila sang suami tidak mempedulikan tindak tanduk isterinya. Bergaul! bebas di pejabat, memperhiaskan diri bukan utk suami tapi utk pandangan kaum lelaki yg bukan mahram. Apabila suami mendiam diri walaupun seorang yg alim dimana solatnya tidak pernah bertangguh, saumnya tidak tinggal, maka dia akan turut ditarik oleh isterinya bersama-sama ke dlm neraka.

(p/s; Duhai lelaki yg bergelar suami, bagaimanakah hal keadaan isteri tercintamu sekarang?. Dimanakah dia? Bagaimana akhlaknya? Jika tidak kau menjaganya mengikut ketetapan syari'at, maka terimalah hakikat yg kau akan sehidup semati bersamanya di 'taman' neraka sana .)

3. Abang-abangnya

Apabila ayahnya sudah tiada,tanggungjawab menjaga maruah wanita jatuh ke bahu abang-abangnya dan saudara lelakinya. Jikalau mereka hanya mementingkan keluarganya sahaja dan adiknya dibiar melencong dari ajaran Islam,tunggulah tarikan adiknya di akhirat kelak.

(p/s; Duhai lelaki yg mempunyai adik perempuan, jgn hanya menjaga amalmu, dan jgn ingat kau terlepas... kau juga akan dipertanggungjawabkan diakhirat kelak...jika membiarkan adikmu bergelumang dgn maksiat... dan tidak menutup aurat.)

4. Anak2 lelakinya

Apabila seorang anak tidak menasihati seorang ibu perihal kelakuan yg haram disisi Islam. bila ibu membuat kemungkaran mengumpat, memfitnah, mengata dan sebagainya...maka anak itu akan disoal dan dipertanggungjawabkan di akhirat kelak....dan nantikan tarikan ibunya ke neraka.

(p/s; Duhai anak2 lelaki.... sayangilah ibumu.... nasihatilah dia jika tersalah atau terlupa.... krn ibu juga insan biasa... x lepas dr melakukan dosa... selamatkanlah dia dr menjadi 'kayu api' neraka....jika tidak, kau juga akan ditarik menjadi penemannya.)

Lihatlah.....betapa hebatnya tarikan wanita bukan sahaja di dunia malah diakhirat pun tarikannya begitu hebat. Maka kaum lelaki yg bergelar ayah/suami/abang atau anak harus memainkan peranan mereka. Firman Allah S.W.T; "Hai anak Adam, peliharalah diri kamu serta ahlimu dari api neraka dimana bahan bakarnya ialah manusia, jin dan batu-batu...."..!!!!

Sunday, 25 September 2011

zaman SEKOLAH..heeeee

assalamualaikum kawan2...HAHAHA..
post kali ni agk buat hati aq btol2 rse nk g blik zaman sekolah rndah...heeee
korng rse la kn...ko pn trsenarai jgk ke dgn ape yg aq tgh rse skrng ni..
klu ade jom beramai2  folow  kt "statement" ni..kikiki..



Budak2 yg lahir pd thn 70/80/90an mesti ingat mase skola rendah dulu :
* kat skola ade salesman jual buku cerita. ari ni bg list, esok mintak duit beli walaupun cerita buku tu dah tau. salesman susu pon camtu gak.
* kat library, budak2 mmg baca buku tp just tengok gamba je. bile ade program Nilam, sebok semua nak pinjam buku.
* RMT kat skola mkn x best, tp yg berduit pon join RMT, x phm....
* pakai pensel box yg bole bukak dpn blkg, pastu ade sharpener kat tgh2 die.
... * main lwn pemadam, syg nak guna utk padam. padahal itu fungsi sbnr, utk padam!
* pakai pembaris yg bergerigi, kat dlm ade air pastu ade bende berkilat dlm air tu. * cikgu pakai pembaris kuning pjg. Ade pemegang kat tgh2 tp x penah nmpk cikgu pgg pon kat situ.
* bulu ayam jd ramping krn sering dijadikan rotan.
* time pendidikan seni, lukis sume boleh tp bile time kaler sume hampeh. ade gak buat anyaman pakai kertas warna, kolaj la, ape la...
* main game 2D. super contra, super mario, street fighter, sume pakai tape.
* jam tgn Boy London jd idaman, sbb bole tuka2 kaler ikut suhu n cuaca.
* takut BCG tp lepas inject poyo la pulak...
* balik skola beli JoJo xpon Dendang. Tora pon best gak. Beli se mata2 nak mainan, coklat die x mkn pon.
* Kasut berlampu kat tapak, yg iklan die kat tV bole tembak alien tu...
* Siri kartun;DRaGON BALL, power rangers, ultraman, ninja turtles, Thundercats, maskman, Gaban dan mcm lg.
jgn lupe sume ni sbb zaman skrg budak2 x smpt lyn bende2 ni.. asyik ngadap tv, nntendo & ps.. kite akan sentiasa berubah, cume asal-usul kite yg permanent. huhu~ ni la baru zaman kita.. (^_^)
 
 
heeee...
hahaha..ni mse umur aq 12 thun..drjah 6 ler..hihihi
 
 
 
 
aq rindu dgn kenangan mse skolah dlu..xkira la sklh mnegah kt rendah ke..dri situ la aq byk belajar tuk jdi dewasa..heeeee...and now welcome zaman yg bru..aq ucapkn selamat datang..hahaha
k bubye..salam
 

Tuesday, 20 September 2011

"CER" comingggg!!!!!

assalamualaikum...
wahai para2 blogging smua..hihihi..sihat2 kah anda????..
klu xsihat g la mkan ubat..wehehehe...
entry kli ni mmg bnda yg aq sgt trtggu2 smenjak 10blan aq bkrja di KFC..
hahahaha..butbutbut ape kebendanye plk CER 2???..
hrmmmm setahu aq lah kn kn kn..CER atau dlm bhasa saintifiknye adalah lah...hahaha..
mcm nk belajar sains plk dh pn..tuiii la kau!!!..hahahaha
CER = Comparative Effectiveness Research...
ambik kau!!! ape bnda yg aq tlis pn aq sndiri xpham..hahahaha



tp klu nk disingkatkn mcm die wt check n bg markah la..
klu spe yg kje kt KFC krng tau la..klu yg xpnah kje kfc 2 pn wt2 je la tau eyhh..HAHAHA..
tp stor kter org hanya mmpu dpt 62% je..
breakdown owhhh...ni smua nye gara2 mulut aq yg trlalu masin sgt...
huuuuuu..ksian kt manager aq..xpsal2 ke maki kt bos besar..huhuhuhu..
dgn aq2 skli ke marah..ksian aq..huhuhuhu...


hrmmm hancur musnah harapan ktorng smua nk g genting highland..
ingt kn dpt la ats 70..huhuhu..
xpe la..blan dpan kt cbe lgi eyh...tp mmg aq dh xde mse 2..
nk tau sbbnye..kne la tggu next entry ye..heeeeee...


OKOKOKOK tu je la kowt entry la yg xmnarik ni..
klu xmnarik jgn bce tau..tgok je smbil mengeja..hahahaha..
ok lah out of idea dowh..heeee
bubyebye assalamualaikum... 

Monday, 19 September 2011

WVJ 7072

assalamualaikum....
heeee dh lme btol aq xmgupdate belog yg buruk ni..HAHAHA
bruk2 pn aq pnye gk..heee rse mlas nk update..
cz xtau nk tulis ape..heeeee
eyhhhh chhhopppp!!!! knp post kli ni brnombor plk???..
Heeee..nk tau jgk eyhhh..ok2 ana story moli skt eyh..


 WVJ 7072 no plat motor kesayangan hamba ni..
eyh dh hamba plk??..macammacam la kau ni!!!..
hihihi..motor ni lah yg jdi isteri aku nom 3 tau...
hrmm kpda nom 1 and 2 jgn jeless eyhhh...weheeee
erhmmm22 *pembetulan nom 1 adalah isteri yg akan menemani hidup aq nti..HAHAHA
nom 2 plk jtuh kpada incik hazel aq..HANDPHONE lah..hahaha



bini aq no 3 ni mmg byk jgk la brjase kt aq..dlu time lg sehari nk raye..aq blik kmpng naek die la..heeee
g makan angin ngan die..hahaha..





ni lah buah hati pengarang jantung aq...heeee


ade lg tau..heeeee.. 


nmpak x siap ade "SUPERMAN" gitu..hahaha



haaaaa kmane je aq g msti aq bwk die..g mndi sme2..jgn jeless tau..hanya orng2 yg tertentu je yg dpt..heeee..
tp aq slalu gk dgr org ckap bruk la xsmart la..
ade aq ksah..yg pnting die cntik bgku..wahhhhh!!!!!


hrmmmm smpai sni je..next post..heeee
assalamualaikum....

Monday, 12 September 2011

Hingga Akhir Waktu





Ku coba untuk melawan hati
Tapi hampa terasa di sini tanpamu
Bagiku semua sangat berarti lagi
Kuingin kau disini
Tepiskan sepiku bersamamu

***

Tak `kan pernah ada yg lain disisi
Segenap jiwa hanya untukmu
Dan tak `kan mungkin ada yg lain disisi
Ku ingin kau disini tepiskan sepiku bersamamu...

Bagiku semua sangat berarti
Kuingin kau disini 
Bagiku semua sangat berarti lagi
Kuingin kau disini 


Tak `kan pernah ada yg lain disisi
Segenap jiwa hanya untukmu
Dan tak `kan mungkin ada yg lain disisi 
Ku ingin kau disini tepiskan sepiku bersamamu...
Hingga akhir waktu ...
Hingga akhir waktu ...
Hingga akhir waktu ..



i fall in LOVE with this song: