''Sesungguhnya seorang lelaki itu berharta bila dia zuhud di dunia, dan sesungguhnya seorang itu adalah fakir bila dia gemar pada dunia.''-SUFFIAN AS THAURI-

Friday, 25 November 2011

Salam Maal Hijrah 1433/2011

Assalamualaikum

heeee incik gula sudah kembali. hahaha setelah sekian lama  tak update blog. heeee okay lah arini just nak ucapkan untuk esok. korang semua tahu tak esok hari ape??. 27 November 2011. ish3 tahun baru islam lah.
heeee saje je, padahal korang semua tahu kan. hihihi


SELAMAT TAHUN BARU ISLAM.


Gambar dari kami Jabatan Bomba & Penyelamat Malaysia.


Muharam adalah bulan pertama dalam tahun Islam (Hijrah). Sebelum Rasulullah SAW berhijrah dari Makkah ke Yathrib, kiraan bulan dibuat mengikut tahun Masihi. Hijrah Rasulullah SAW memberi kesan besar kepada Islam sama ada dari sudut dakwah Rasulullah, ukhuwwah dan syiar Islam itu sendiri.

Pada asasnya, Muharam membawa maksud 'diharamkan' atau 'dipantang', iaitu Allah SWT melarang melakukan peperangan atau pertumpahan darah. Namun demikian larangan ini ditamatkan setelah pembukaan Makkah (Al Baqarah: 91). Sejak pemansuhan itu, umat Islam boleh melaksanakan tugas dan ibadat harian tanpa terikat lagi dengan larangan berkenaan.

Doa akhir tahun hendaklah dibaca 3 kali pada akhir waktu Asar atau sebelum masuk waktu Maghrib pada akhir bulan Zulhijjah.

Sesiapa yang membaca doa ini, syaitan berkata:
"Kesusahan bagiku dan sia-sialah pekerjaanku menggoda anak Adam pada setahun ini dan Allah binasakan aku satu saat jua. Dengan sebab membaca doa ini, Allah ampunkan dosanya setahun."Selamat Menyambut Tahun Baru Hijrah 1433/2011


sehingga kita bertemu lagi
Assalamualaikum.

2 comments: